Thursday, January 30, 2014



Η περουβιανή κουζίνα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας: διάσημοι σεφ όπως ο Καταλανός εφευρέτης της μοριακής γαστρονομίας Ferran Adrià επισκέπτονται το Περού καλεσμένοι από τον εθνικό ήρωα-σεφ που ανέδειξε την τοπική κουζίνα, Gastón Acurio, η ετήσια γαστρονομική έκθεση Mistura έχει γίνει πόλος έλξης του gourmet κοινού και οι νέοι της χώρας ονειρεύονται να γίνουν μάγειρες αντί για ποδοσφαιριστές. Οι περουβιανές υπερτροφές όπως το ωμό κακάο, η σκόνη μάκα, βρίσκονται στο καθημερινό smoothie μοντέλων όπως η Miranda Kerr και και ήταν ένα από τα καυτά νέα trends στο φετινό Fancy Food Show που πραγματοποιήθηκε στο San Francisco την προηγούμενη εβδομάδα.
Όλα τα παραπάνω μου τράβηξαν το ενδιαφέρον και άρχισα να ερευνώ την ιδιαιτερότητα αυτής της κουζίνας και τα υλικά της. Η γεωγραφία του Περού συγκεντρώνει ετερόκλητες πρώτες ύλες: αφθονία θαλασσινών από τον Ειρηνικό, τροπικά φρούτα από τη ζούγκλα, και ασυνήθιστες ποικιλίες από δημητριακά και ρίζες από τις Άνδεις. Η περουβιανή κουζίνα εξελίχθηκε από τις τοπικές παραδόσεις και τις επιρροές που έφεραν στον τόπο οι διαφορετικών εθνικοτήτων μετανάστες, χρησιμοποιεί πρώτες ύλες που καταναλώνονταν από αρχαίους πολιτισμούς, αλλά αφομοιώνει και ευρωπαϊκές, αφρικανικές και ασιατικές επιρροές και συστατικά.
Αποφάσισα να δοκιμάσω να μαγειρέψω κάποια χαρακτηριστικά περουβιανά πιάτα. Η ημερομηνία που επέλεξα, το πρώτο Σάββατο του Φεβρουαρίου, συμπίπτει με τον εορτασμό της ημέρας του Pisco Sour, του εθνικού κοκτέιλ της χώρας. Το Pisco είναι ένα απόσταγμα από σταφύλια προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, που παράγεται από τα τέλη του 16ουαιώνα στο Περού και το το κοκτέιλ εφευρέθηκε στη δεκαετία του ’20 στα μπαρ της Λίμα, με βάση το Pisco και τα όξινα, περουβιανά λάιμ.
Τα υλικά για να μαγειρέψει κανείς περουβιανά είναι δυσεύρετα στην Αθήνα. Βρήκα κάποια απ’ αυτά σ’ένα μαγαζί στη Σεβαστουπόλεως που λέγεται La Tienda. Εχθές ήμουν καλεσμένη στο σπίτι του Πρέσβη και της συζύγου του εδώ στην Αθήνα, για να μου δείξουν μερικά από τα μυστικά της κουζίνας της πατρίδας τους.
Με υποδέχτηκαν με ένα ποτήρι δροσερό Pisco Sour δια χειρός του ίδιου του Πρέσβη, που θα μαγείρευε και ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της πατρίδας του, το lomo saltado, μοσχαρίσιο φιλέτο σοταρισμένο στο γουόκ.

--> διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ

No comments:

Post a Comment